Tentoonstellingenmaker Feico Hoekstra wordt galeriehouder in Gorredijk en presenteert zijn galerie ALTA BOSCA op kunstbeurs Art Noord. ‘Eindelijk de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken’ (2024)

Een stoomcursus kunst kijken, live tekensessies en de pronkstukken van zeventien galeries. Dat en meer biedt de vierde editie van Art Noord van 6 tot en met 9 oktober. De vierdaagse kunstbeurs van Museum Belvédère is ook de plek waar Feico Hoekstra zijn nieuwe Friese galerie ALTA BOSCA presenteert.

Daags voor de start van de vierdaagse kunstbeurs voor moderne en eigentijdse kunst bivakkeert de in Drenthe wonende Feico Hoekstra in Amstelveen. Daar is hij gastcurator van de expositie Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden in Museum JAN. Al twintig jaar werkt hij als zelfstandig tentoonstellingenmaker voor musea. Ook schrijft hij over kunst, is hij kunstadviseur en kunsthistoricus.

In november voegt Hoekstra nog een titel toe aan zijn cv: vanaf dan is hij ook galeriehouder. Op Art Noord geeft hij met werk van kunstenaars Jan Snijder, Christiaan Kuitwaard en Anne-Will Lufting alvast een voorproefje van ALTA BOSCA, dat een maand later opent in Gorredijk.

Geen restricties

,,Een eigen galerie beginnen is altijd een wens geweest”, vertelt de in Wytgaard geboren kunstkenner. ,,Vooral vanwege de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Bij het werken voor musea moet je toch altijd rekening houden met waar een museum bijvoorbeeld voor staat, of met de wensen van de directeur. Onbekende kunst tentoonstellen kan haast nooit. Met een eigen galerie heb je die restricties niet, maar de huurprijzen hebben me altijd tegengehouden.”

Tot er in Gorredijk een mooie kans voorbij kwam. Na 28 jaar besloten Atze Hoogeveen en Dieuwke Bosch van Galerie Hoogenbosch daar in 2020 te stoppen met hun reguliere tentoonstellingen van hedendaagse kunst. ,,Van de drie klaslokalen in het oude schoolgebouw die als hun expositieruimtes golden, gebruiken ze er nu nog maar één voor hun collectie tribale kunst uit Azië en Oceanië. De andere twee mag ik tegen heel mooie voorwaarden huren.”

Zelfbedachte vertaling

Ze staan hem met raad en daad bij, vertelt Hoekstra. ,,En ’s zomers mag ik de tuin ook gebruiken.” Zijn galerie doopte hij daarom ALTA BOSCA. ,,Een zelfbedachte vertaling van Hoogenbosch. Het klinkt lekker en het is ook een soort bedankje.”

6 november trapt hij af met werk van kunstschilder en Fries om utens Jochem Hamstra. ,,Museum Belvédère heeft dan een overzichtstentoonstelling van hem, ik toon zijn recente werk.” Ook toont hij kunst van Jeroen Molenaar. ,,Jeroen is net vanuit Zwolle naar Fryslân verhuisd. Hij schildert en maakt uit latten opgebouwde 3D-constructies op de muur.”

In december volgt een tentoonstelling met werk van kunstenaars Harm Jan Dunnink, Christiaan Kuitwaard en Anne-Will Lufting, en in het voorjaar een project met tekenaar en schilder Tjibbe Hooghiemstra.

Verkenner

De meeste kunstenaars in zijn stal zullen uit het Noorden van het land komen. ,,Dat vind ik logisch omdat ik hier zit”, zegt Hoekstra. ,,Maar ik wil hun werk wel mixen met dat van kunstenaars van elders uit het land. De galerie moet een ontmoetingsplek worden.”

De hedendaagse kunst die hij toont en verkoopt moet kwalitatief goed zijn, is vooralsnog zijn enige devies. ,,Mijn expertise wordt mijn kompas, daaruit komt op termijn vast een signatuur voort. Maar ik wil ook open blijven staan voor wat er op mijn pad komt. Me laten verrassen door kunstenaars van wie ik even daarvoor de naam nog niet kende. Dat is voor mij een groot deel van de lol. Ik wil als een verkenner het kunstveld in gaan.”

Zeventien deelnemers

Op Art Noord is Hoekstra in gezelschap van andere Friese galeries, zoals Galerie Hoogenbosch, Galerie de Vis uit Harlingen en Galerie LYTS uit Woudsend. Ook onder meer Galerie with tsjalling uit Groningen, Contempo uit Rotterdam en Galerie Frank Welkenhuysen uit Zeist en Eindhoven horen tot de zeventien deelnemers van deze vierde editie.

,,Er zal onder meer kunst te koop zijn van Thijs Rinsema, Gerrit Benner en Hendrik Werkman”, weet directeur-conservator van Museum Belvédère Han Steenbruggen. ,,Verder laten ook wij ons verrassen. De galeries bepalen wat ze meebrengen, we hebben ze alleen verzocht om ook werk van ten minste één jonge kunstenaar mee te nemen.”

Collectieboek

Kunstverzamelaar Ger van Dam geeft een lezing op de beurs, die geopend wordt door schrijver en presentator Hugo Borst, Manuela Klerkx verzorgt een stoomcursus kunst kijken. Christiaan Kuitwaard heeft met collega-kunstschilder Gosse Koopmans ook zijn eigen stand, waarin ze elkaar gaan portretteren.

Verder wordt Verzamelde Werken gepresenteerd, een collectieboek over het verzamelbeleid en de circa tweeduizend objecten tellende collectie van Museum Belvédère. ,,Een stoeptegel en een mijlpaal”, omschrijft Steenbruggen, die het boek samenstelde. ,,Het is een soort tentoonstelling van onze collectie in boekvorm.”

Jonge en nieuwe kunstenaars

Met de Friese kunstenaars Snijder en Kuitwaard heeft Hoekstra alvast twee gevestigde namen in huis voor Art Noord. ,,Het onbekendere werk komt van Anne-Will Lufting, een kunstenares uit Drenthe. Met haar kleurrijke wandobjecten won ze in 2019 de Drentse Talentprijs Cultuur, maar voor Fryslân is ze nog een nieuwe naam. Bij ALTA BOSCA wil ik veel ruimte maken voor jonge en nieuwe kunstenaars.”

Stap omhoog

Als tentoonstellingsmaker werkte Hoekstra onder meer al met kunst van Ossip Zadkine, Paul Citroen en Euan Uglow, en voor musea als de Fundatie in Zwolle en Beelden aan Zee in Den Haag. Voor Museum Belvédère stelde hij recent de expositie Living the landscape. Barbara Hepworth, Ben Nicholson en de kunstenaars van St. Ives samen.

,,Ik krijg best vaak verbaasd de vraag waarom ik deze stap wil zetten, van werken voor musea en wereldberoemde kunstenaars naar een galerie houden met onbekend werk”, vertelt Hoekstra. ,,Maar voor kunstenaars als Hepworth kan ik als tentoonstellingenmaker vrij weinig meer toevoegen, terwijl ik voor jonge en nieuwe kunstenaars met de galerie echt iets kan betekenen. Dat is voor mij veel bevredigender. Voor mij is dit dus een stap omhoog en niet omlaag.”

De kunstbeurs Art Noord vindt van 6 tot en met 9 oktober plaats in Museum Belvédère in Heerenveen. ALTA BOSCA opent op 6 november in Gorredijk de deuren

Tentoonstellingenmaker Feico Hoekstra wordt galeriehouder in Gorredijk en presenteert zijn galerie ALTA BOSCA op kunstbeurs Art Noord. ‘Eindelijk de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken’ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6504

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.