mijnUMCG - Inlogpagina (2024)

Privacystatement Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) - mobiele applicatie mijnUMCG

Versie 26 februari 2024

Ons privacystatement
mijnUMCG is het online patiëntenportaal van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Met mijnUMCG heeft de patiënt (of zijn of haar vertegenwoordiger) veilig toegang tot delen van het medisch dossier zoals een overzicht van de ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken. Dit privacystatement is van toepassing op de mobiele applicatie van mijnUMCG. In dit statement wordt beschreven hoe we uw gegevens verzamelen en gebruiken wanneer u gebruik maakt van (de mobiele app van) mijnUMCG.

Doelgroep mijnUMCG en mobiele applicatie van mijnUMCG

Een account voor mijnUMCG is noodzakelijk voor het gebruik van de mobiele applicatie van mijnUMCG. De voorwaarden voor toegang tot deze app zijn daarom hetzelfde als de voorwaarden voor toegang tot de website mijnUMCG.nl. Kinderen tot 12 jaar krijgen nog geen eigen toegang tot mijnUMCG. Ouders met ouderlijk gezag en voogden van kinderen jonger dan 12 jaar kunnen toegang krijgen tot het dossier van hun kind via mijnUMCG op basis van wettelijke vertegenwoordiging.
Ouders met ouderlijk gezag en voogden van kinderen tussen 12 en 16 jaar kunnen toegang krijgen tot het dossier van hun kind via mijnUMCG op basis van wettelijke vertegenwoordiging. Kinderen van 12 tot 16 jaar mogen meebeslissen over wie toegang tot hun medische gegevens heeft, tenzij de behandelend arts aangeeft dat het kind er nog niet aan toe is om hierover mee te denken.
Wilsbekwame patiënten vanaf 16 jaar mogen volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zelfstandig beslissingen nemen (‘medisch zelfstandig beslissingsbevoegd’).

Hoe gaan we om met uw persoonsgegevens?

Via de app mijnUMCG (en geïntegreerde applicaties zoals voor video-afspraken en BabyCam) worden alleen persoonsgegevens verzameld en verder verwerkt als dat nodig is om u gebruik te kunnen laten maken van de diensten in de app. Als u bijvoorbeeld aan de helpdesk van mijnUMCG een vraag stelt, dan maakt de medewerker gebruik van de informatie die u ons verstrekt om te kunnen reageren op uw verzoek. Ook kan een medewerker van de helpdesk u vragen naar uw patiëntnummer en/of welk type mobiel apparaat u gebruikt. Naast deze informatie kan ook gebruik gemaakt worden van een aantal andere gegevens. Dit geldt bijvoorbeeld voor de loggegevens van mijnUMCG. Hiermee kan het UMCG zoeken naar een oplossing of antwoord. Uw persoonsgegevens worden niet gebruikt voor andere doelen dan u gebruik te kunnen laten maken van de app mijnUMCG.
Om bepaalde functionaliteiten in de app mijnUMCG te kunnen gebruiken, ‘communiceert’ de app met uw telefoon. Bijvoorbeeld als u een video-afspraak heeft via de app mijnUMCG. Voordat u een van deze functionaliteiten voor de eerste keer gebruikt, vragen we u binnen de app om toestemming. U kiest zelf of u toestemming wilt geven. Alleen met uw toestemming kunt u deze functies gebruiken.
Als u niet meer wilt dat het UMCG uw persoonsgegevens verwerkt via de app mijnUMCG, kunt u de app verwijderen van uw mobiele apparaat. Het UMCG kan dan geen persoonsgegevens meer van u verzamelen via de mobiele app van mijnUMCG.
Uw gegevens worden niet gedeeld met derde partijen. Uw gegevens worden niet door ons verkocht of in licentie gegeven.

Hieronder wordt per specifieke situatie toegelicht hoe de mobiele app van mijnUMCG met uw gegevens omgaat:

  • Wanneer u ervoor kiest een profielfoto aan mijnUMCG toe te voegen, dan kunt u een bestaande foto op uw apparaat selecteren of met behulp van de camera-app op uw apparaat een nieuwe foto maken. Als u een bestaande foto op uw apparaat selecteert, wordt een kopie van uw gekozen foto in een privéopslag van de app op uw apparaat opgeslagen. Als u de camera-app op uw apparaat gebruikt om een nieuwe foto te maken, wordt de door u genomen foto eerst in uw camera-app opgeslagen en daarna ook in de privéopslag van de app op uw apparaat. De foto is ook zichtbaar voor uw zorgverleners in het UMCG. Als u de foto uit uw profiel of van mijnUMCG verwijdert, dan wordt de kopie van de foto uit de privéopslag van de app verwijderd. De in uw camera-app opgeslagen foto blijft wel in uw camera-app beschikbaar totdat u ervoor kiest de foto te verwijderen.
  • Heeft u via de app mijnUMCG een video-afspraak met uw zorgverlener? Dan vraagt de app u om toestemming voor het gebruik van de camera en microfoon op uw apparaat om de video-afspraak mogelijk te maken.
  • Wanneer u door uw zorgverleners gevraagd wordt om thuismetingen bij te houden en u daarvoor de Apple Health Kit of Google Fit (op dit moment nog niet beschikbaar) wilt gebruiken, dan worden versleutelde identificatiecodes gegenereerd om de ontvangers van uw gegevens uit de Apple Health Kit of Google Fit te identificeren en ze in de privéopslag van de app op uw apparaat op te slaan. Als u ervoor kiest de Apple Health Kit of Google Fit niet langer te gebruiken of mijnUMCG te verwijderen, dan worden de identificatiecodes verwijderd.
  • Wanneer u met behulp van mijnUMCG documenten van het UMCG (zoals brieven of afbeeldingen) wilt inzien, dan worden in de privéopslag van de app op uw apparaat tijdelijk kopieën van de bestanden opgeslagen om ze voor u zichtbaar te maken. De tijdelijke kopieën worden verwijderd wanneer u uw sessie op mijnUMCG weer sluit.
  • Als u ervoor kiest om vanuit mijnUMCG een telefoonnummer te bellen dat in de app weergegeven wordt, dan vragen wij toestemming voor toegang tot de telefoon van uw apparaat om het telefoonnummer te bellen. Wij slaan uw belgeschiedenis of gegevens over het gesprek niet op.
  • mijnUMCG heeft nu nog geen functies waarvoor het gebruik van uw locatie nodig is. De eerste keer dat u een functie opent die wel gebruik kan maken van uw locatie, vraagt de app om toestemming. Zonder uw toestemming wordt uw locatie niet gebruikt. U hoeft geen toestemming te geven als u dat niet wilt. Wij slaan uw locatiegegevens niet op.
  • Tijdens uw gebruik van mijnUMCG verzamelen we niet-identificeerbare informatie, zodat het UMCG inzicht krijgt in de manier waarop patiënten (en hun gemachtigden) mijnUMCG gebruiken. Op basis daarvan kunnen we de app verbeteren. Deze informatie betreft onder meer het tijdstip waarop u de app bent gaan gebruiken, eventuele foutmeldingen of -codes, het model van het gebruikte apparaat en het besturingssysteem ervan, en de gebruikte versie van onze mobiele app. Als u gebruikmaakt van een Android-apparaat, dan wordt tijdens een fout ook het soort verbinding [gsm of wifi] verzameld.

Hoe beschermen we uw persoonsgegevens?

We gebruiken technische controlemaatregelen en waarborgen om de privacy, veiligheid, integriteit en beschikbaarheid van uw persoonsgegevens te garanderen. Het UMCG heeft onder andere de volgende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat inloggen in mijnUMCG, en het gebruiken van mijnUMCG beveiligd is:

  • Er zijn twee manieren om in te loggen:
    a. Inloggen via DigiD: Alleen mogelijk via de DigiD app en na een verplichte, éénmalige ID-check in de DigiD app. Deze optie is alleen mogelijk wanneer uw BSN bekend is in het UMCG.
    b. Inloggen via gebruikersnaam, wachtwoord en een code: Alleen mogelijk door in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord die u zelf gekozen heeft. Daarna moet u een code invullen die u via een sms op uw persoonlijke mobiele telefoonnummer ontvangt. Dit noemen we multifactorauthenticatie.
  • Multifactorauthenticatie is standaard ingeschakeld voor gebruikers van mijnUMCG. Multifactorauthenticatie is vereist wanneer u mijnUMCG gebruikt, tenzij het UMCG wijzigingen in deze controlemaatregel aanbrengt of toestaat.
  • Voor veilige communicatie tussen servers wordt https gebruikt.
  • Wanneer we op uw mobiele apparaat gegevens opslaan, dan worden ze opgeslagen in de privéopslag van de app, waar andere apps geen toegang toe hebben.
  • Voordat gegevens vanuit mijnUMCG worden gedeeld, wordt in de app een kennisgeving weergegeven. U kunt dan kiezen of u de gegevens wilt delen.
  • Voor Android-apparaten is de screenshot-functionaliteit standaard uitgeschakeld. Gebruikers van Android kunnen zelf kiezen of zij de functie willen inschakelen.
  • We hanteren intern beleid en interne processen waarmee de toegang tot uw gegevens wordt beperkt tot onze medewerkers die kennis moeten hebben van de informatie om hun werk te kunnen doen.
  • We hanteren intern beleid op het gebied van het bewaren en verwijderen van gegevens, zodat we zeker weten dat er alleen gegevens over uw gebruik van mijnUMCG worden opgeslagen zoals in dit beleid wordt beschreven.

U kunt zelf ook maatregelen nemen om uw gegevens te beschermen:

  • Deel de gebruikersnaam en het wachtwoord die u voor mijnUMCG gebruikt niet met anderen.
  • Wijzig uw wachtwoord onmiddellijk als u denkt dat een onbevoegde toegang heeft gekregen tot uw account.
  • Maak gebruik van de beveiligingsmiddelen op de apparaten die u voor mijnUMCG gebruikt.
  • Maak geen gebruik van rooting of jailbreaken van de apparaten die u voor mijnUMCG gebruikt. Daardoor kunnen beveiligingsrisico’s ontstaan, doordat de ingebouwde beveiligingsmaatregelen van uw apparaten worden verwijderd en gevoelige informatie op uw apparaat bloot komt te liggen.

Dit Privacystatement

mijnUMCG is ontwikkeld door Epic Systems Corporation in samenwerking met het UMCG. Lees daarom ook Epic’s Mobile Application Privacy Policy for Patients
Dit privacystatement sluit aan bij het algemene Privacystatement van het UMCG. Als u meer vragen heeft over hoe het UMCG met uw privacy omgaat, kunt u contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming door een e-mail te sturen naar privacy@umcg.nl
Dit privacystatement sluit aan bij de Algemene Voorwaarden van mijnUMCG. Als u vragen hebt over het gebruik van mijnUMCG, dan kunt u contact opnemen met onze Helpdesk via mijnumcg@umcg.nl of (050) 361 85 39.

mijnUMCG - Inlogpagina (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5519

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.