Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (2023)

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat, als het op Instagram aankomt, hoe meer volgers je hebt, hoe beter. Maar dat is niet altijd het geval.

Sterker nog, Creative Impact Collective, een advieslidmaatschap voor eigenaren van kleine bedrijven, onlangs verwijderde 20.000 van zijn Instagram-volgers. Dat is eenkwartaalvan zijn volgelingen.

Waarom? Omdat oprichter Fab Giovanetti na het uitvoeren van een kwaliteitsaudit van zijn account een verrassende ontdekking deed: het betrokkenheidspercentage - het percentage volgers dat betrokken is bij zijn berichten - was slechts 0,1%. Ondertussen is het gemiddelde betrokkenheidspercentage voor een Instagram-bedrijfsprofiel 4,7%.

Het probleem? Veel volgers van Giovanetti vonden haar inhoud niet leuk en gaven er geen commentaar op. Maar niet alleen omdat ze weinig gebruikers waren of niet geïnteresseerd waren in haar berichten - duizenden waren helemaal geen echte volgers. Het waren nepaccounts gemaakt door bots. In wezen waren het geesten.

De kans is groot dat de Instagram van uw merk ook spookvolgers heeft die uw geloofwaardigheid kunnen schaden en uw betrokkenheid kunnen verminderen. Dus hier is alles wat je moet weten over spookvolgers, inclusief hoe je ze kunt vinden, verwijderen en vermijden.

Wat zijn Instagram-spookvolgers?

Ghost-volgers zijn inactieve of nep-Instagram-accounts die je kunnen volgen en bijdragen aan je totale aantal volgers. Ze hebben echter nooit interactie met uw inhoud.

Soms worden deze accounts gemaakt door echte mensen die hun account gewoon niet gebruiken. Het zijn echter vaak sociale bots zonder echte gebruikers erachter.

Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (1)

Deze accounts bestaan ​​omdat mensen bereid zijn te betalen voor volgers, waardoor er een markt is ontstaan ​​voor volgersaccounts. Al die nepvolgers moeten wel worden aangemaakt, en dit proces is vaak geautomatiseerd.

Alleen omdat je ze niet hebt gekocht, wil nog niet zeggen dat deze vervalsingen niet op de loer liggen in je aantal volgers. In 2019 voerde het Institute of Contemporary Music Performance een audit uit bij 100 van demeest succesvolle Instagram-accountsen ontdekte dat tot de helft van alle accounts die beroemdheden als Taylor Swift, Ellen DeGeneres en Ariana Grande volgden, helemaal niet echt waren.

"Alle grote Instagram-profielen hebben een bepaald percentage spookvolgers", zegt David Dundas, oprichter van influencer-marketingbureau HalloConvo. Hij schat dat 10% tot 20% van de volgers van merkaccounts nep zijn.

Hoe herken je ze?

De Instagram-spookvolgers die het gemakkelijkst te herkennen zijn, hebben geen profielfoto, geen berichten en een hoge verhouding tussen mensen die ze volgen en volgers. Ze kunnen ook een gebruikersnaam hebben die eruitziet als wartaal of is samengesteld uit willekeurige getallen.

In het onderstaande voorbeeld heeft dit account geen profielfoto of berichten en volgt het meer dan 2000 mensen, maar heeft het geen volgers. Hoogstwaarschijnlijk kijken we naar een spookaccount.

Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (2)

Een nep Instagram-account kan echter soms echt lijken. Ze hebben misschien een meer overtuigende gebruikersnaam en zelfs een paar echte foto's gepost.

Wat is er zo erg aan spookvolgers?

Als je je alleen zorgen maakt over je aantal Instagram-volgers, zullen spookvolgers je account niet schaden. Misschien ben je zelfs dankbaar voor de boost. Maar als u een influencer bent of een merkaccount zoals Giovanetti beheert, kunnen die nepvolgers mogelijk uw bedrijfsresultaten schaden.

Ze kunnen uw geloofwaardigheid schaden

Iedereen kanverschijnenom tegenwoordig invloedrijk te zijn op Instagram door een paar duizend volgers te kopen. Het is echter niet ongebruikelijk dat bedrijven de aanhang van een account analyseren om er zeker van te zijn dat ze samenwerken met de echte deal, een persoon of merk dat een waardevol rendement op de investering kan opleveren.

"Als we influencers namens merken evalueren, gebruiken we geavanceerde tools om inzicht te krijgen in de samenstelling van je publiek", zegt Dundas. "We doen ook een 'steekproef' door naar de reacties op berichten te kijken, evenals een snelle scrol van je volgers om te zien of ze echt zijn of niet. Als dingen er vreemd uitzien of als er geen echte conversaties in de commentaren zijn, zullen we waarschijnlijk niet met de influencer werken.

Omdat Instagram-gebruikers meestal worden betaald op basis van de grootte van hun publiek, betalen bedrijven die samenwerken met bedrijven en influencers die nepvolgers hebben vaak om mensen te bereiken die niet eens bestaan. Een rapport van cyberbeveiligingsbedrijf Cheq schat zelfs dat nepvolgers merken kosten Alleen al in 2019 $ 1,3 miljard.

Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (3)

Daarom houden bedrijven van een marketingbedrijf voor sociale mediaHallo Maatschappijnemen nu taal op in hun contracten die Instagram-spookvolgers aanspreekt.

Dus als je met andere merken werkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je volgers legitiem zijn, zodat je een eerlijke en wederzijds voordelige samenwerking kunt aangaan en onderhouden.

Ze kunnen uw betrokkenheidspercentage verlagen

Net zoals Giovanetti ontdekte, kunnen Instagram-spookvolgers ervoor zorgen dat je inhoud minder aantrekkelijk lijkt, omdat nepvolgers geen interactie hebben met je inhoud. Stel dat u 10.000 volgers heeft, maar slechts 30 likes per foto krijgt. In dit geval is het voor elke slimme Instagram-gebruiker in één oogopslag duidelijk dat uw betrokkenheid ongelooflijk laag is.

Een account met veel volgers maar weinig betrokkenheid heeft waarschijnlijk veel geesten die bijdragen aan dat hoge aantal volgers. En als uw berichten niet genoeg aandacht krijgen van volgers, zullen ze zeker geen adverteerders aantrekken.

Om het betrokkenheidspercentage van uw account te berekenen, deelt u het aantal vind-ik-leuks en opmerkingen dat uw 10 meest recente berichten hebben ontvangen door uw aantal volgers. Vermenigvuldig vervolgens de waarde met 100. (betrokkenheidspercentage = vind-ik-leuks + reacties ÷ volgers x 100)

U kunt uw betrokkenheid ook controleren door te gebruikenInstagram-analyses.

Minder mensen zien je content

Het algoritme van Instagram voorspelt wat voor soort berichten gebruikers in hun feeds willen zien op basis van wat ze leuk vonden en waarop ze eerder hebben gereageerd. En het is waarschijnlijker dat inhoud wordt weergegeven op basis van hoe boeiend het is.

Dus als uw merk een nieuw product aankondigt en de post veel interacties genereert, zal het algoritme deze post waarschijnlijk in meer feeds van uw volgers plaatsen. Dit zou het ook op de felbegeerde Explore-pagina van Instagram kunnen brengen, waar gebruikers aanbevolen berichten krijgen van accounts die ze niet volgen.

Een bericht dat niet veel vind-ik-leuks of reacties trekt, zal echter niet zoveel bereik hebben omdat het algoritme van Instagram het minder relevant acht voor de interesses van gebruikers.

Wanneer uw account veel spookvolgers heeft die zich niet bezighouden met uw inhoud, heeft dit gebrek aan interactie invloed op de zichtbaarheid van uw bericht. Het is niet alleen minder waarschijnlijk dat het verschijnt in de feeds van je nepvolgers, maar het is ook minder waarschijnlijk dat het verschijnt in de feeds van je andere volgers.

Dit kan een vicieuze cirkel creëren: je betrokkenheid daalt, waardoor minder mensen je content bekijken. En hoe minder gebruikers uw berichten zien, hoe lager uw betrokkenheidspercentage.

Hoe spookvolgers te verwijderen

Het lijkt misschien ontmoedigend, vooral als je duizenden nep-volgers hebt, maar de beste manier om Instagram-spookvolgers te verwijderen, is door dit handmatig te doen. "Ik ging letterlijk door onze volgerslijst en klikte op iedereen die er verdacht uitzag," Giovanetti schrijft. "Ik zou zoeken naar potentiële bots en naar mensen die sinds 2017 of daarna niet meer hebben gepost."

20.000 volgers één voor één verwijderen? Is daar geen app voor? Nou, ja ... maar we zouden het niet aanbevelen.

Hoewel er apps bestaan ​​die beweren door bots gemaakte accounts te identificeren en te verwijderen, heeft Instagram apps verboden die spookvolgers massaal identificeren en verwijderen. Als u er een aan uw account koppelt, kan Instagram uw account markeren en verliest u mogelijk de toegang ertoe. Je hebt ook geen volledige controle over welke accounts van je volgerslijst worden verwijderd.

Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (4)

Gelukkig zijn er services die het verwijderingsproces van spookvolgers stroomlijnen, zoals abetterinsta.com, dat een team van mensen heeft die elk van je volgers handmatig beoordelen en hen een "Ghost Follower Score" toekennen.

Bovendien heeft het een voordeel om die Instagram-spookvolgers handmatig te verwijderen. "Een groot voordeel hiervan is dat ik opnieuw in contact kwam met actieve volgers die ons misschien vergeten door sommige van hun foto's leuk te vinden, wat ook onze betrokkenheid aanwakkerde", zegt Giovanetti.

Zodra je je account van die nepvolgers hebt verwijderd, stelt Dundas voor om proactief te zijn en elke drie maanden een beetje "huisschoonmaak" te doen om spookvolgers te verwijderen.

Hoe Instagram-spookvolgers te vermijden

De enige manier om volledig te voorkomen dat bots en vervalsingen je Instagram-account volgen, is door je profiel op privé te zetten, dus je moet elke nieuwe volger goedkeuren. Voor merken is dit natuurlijk geen optie. Er zijn echter stappen die u kunt nemen - ofnietnemen - om die spookachtige volgers tot een minimum te beperken.

Koop geen volgers

Betalen voor volgers is in feite het kopen van spookvolgers, dus laat de verleiding varen en concentreer je opje Instagram-volgers organisch laten groeien.

"Koop geen volgers", adviseert Dundas. "Het zal voor altijd invloed hebben op je prestaties met het Instagram-algoritme."

In plaats daarvan raadt hij aan om "reactivering van het publiek" onderdeel te maken van uw doorlopende sociale strategie. “Reageer op alle reacties op je berichten, ga dagelijks in gesprek met bestaande volgers door reacties op hun berichten achter te laten en ga in gesprek met nieuwe accounts in je niche die je niet volgen. Deze praktijk genereert authentieke gesprekken die positieve signalen geven aan het Instagram-algoritme, en zal uw betrokkenheid vergroten.

Hoe je Instagram-spookvolgers kunt identificeren en verwijderen - en waarom je dat zou moeten doen (5)

Heb je wat hulp nodig om gebruikers aan te trekken en nieuwe volgers te krijgen? Bekijk een service van derden zoals Hashtags voor Likes, waarmee u uw aanhang kunt laten groeien met echte mensen - geen geesten.

Koop geen bestaand Instagram-account

Er zijn bedrijven die Instagram-accounts verkopen die al volgers hebben, maar het kopen van een bestaand account geeft je eigenlijk geen voorsprong. Meer dan waarschijnlijk zijn al die volgers precies van het soort dat u wilt vermijden: door bots gemaakte accounts.

Betaal niet voor betrokkenheid

In plaats van de tijd te nemen om al die spookvolgers handmatig te verwijderen, kiezen sommige gebruikers ervoor om hun betrokkenheid te verbeteren door likes, reacties en Instagram Story-views te kopen. Maar hoewel dit uw statistieken op korte termijn een boost kan geven, is het geen duurzame praktijk en bent u snel weer terug bij waar u begon.

Creëer inhoud die echte volgers en betrokkenheid aantrekt

Helaas komen spookvolgers voorlopig gewoon met het Instagram-territorium. Hoewel het zeker een goed idee is om regelmatig je volgers te controleren en de inactieve gebruikers en vervalsingen op te ruimen, is de enige trefzekere manier om volgers van echte kwaliteit aan te trekken en heel veel reacties en vind-ik-leuks te krijgen, door simpelweg boeiende inhoud te plaatsen.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar we hebben talloze ideeën om je te helpen de aandacht van Instagram-gebruikers te trekken en hun volgers veilig te stellen.

Begin met het bekijken van uwInstagram-analysesom te bepalen met wat voor soort inhoud uw publiek bezig is, zie dande kracht van visuele contentom te leren hoe je de aandacht trekt van een snel scrollend publiek en echt wint op sociale media.

Bekijk de rest vanonze Instagram-inhoudvoor meer handige tips en trucs.

FAQs

Hoe kan je iemand van Instagram verwijderen? ›

Als je account is ingesteld op privé, kun je mensen verwijderen uit je lijst met volgers op Instagram. Tik rechtsonder op je profielfoto om naar je profiel te gaan. Tik bovenaan op Volgers. Tik rechts van de volger die je wilt verwijderen op Verwijderen en tik vervolgens op Verwijderen om dit te bevestigen.

Hoeveel volgers mag je per dag verwijderen? ›

Houd er wel rekening mee dat je maximaal 25 volgers per uur verwijdert, anders kan Instagram het als spam zien en je account blokkeren. Verwijder jij al regelmatig nepvolgers?

Kun je iemand ontvolgen op Instagram? ›

Ga naar het profiel van de persoon die je niet meer wilt volgen. Tik op en vervolgens op Niet meer volgen om te bevestigen. Opmerking: als je account is ingesteld op privé, kun je mensen verwijderen uit je lijst met volgers. Je kunt mensen ook blokkeren.

Hoe fake volgers verwijderen? ›

Welke tools kun je inzetten.
  1. Influencer Marketinghub.com – Deze app is makkelijk om je account te checken op fake volgers. ...
  2. Cleaner for IG – Deze app helpt je met fake volgers te vinden en te deleten.
  3. My ghost followers. ...
  4. Social Audit pro – Dit is geen app maar software waar je best iets voor moet betalen.
Jan 10, 2019

Hoe kan ik iemand verwijderen? ›

Contacten verwijderen
  1. 1 contact: Tik op het contact. Tik rechtsboven op Meer Verwijderen. Verwijderen.
  2. Meerdere contacten: Tik op een contact en houd dit vast. Tik daarna op de andere contacten. Tik op Verwijderen. Verwijderen.
  3. Alle contacten: Tik rechtsboven op Meer Alles selecteren Verwijderen. Verwijderen.

Hoe herken je nep volgers? ›

Nep volgers bestaan uit accounts die geen profielfoto hebben, geen posts en alleen maar spam comments achterlaten bij anderen. Die comments bestaan uit onzinnige opmerkingen, emoji's of andere opmerkingen die niets te maken hebben met de post.

Hoe snel insta volgers verwijderen? ›

HOE DOE JE DAT DAN?
  1. Ga naar je Instagram profiel en klik op je volgers.
  2. Scroll door de lijst en bestudeer wie er uit kan.
  3. Klik op de drie puntjes naast hun naam en volgen en druk op verwijderen.

Hoeveel van mijn volgers zijn nep? ›

Veel bekende Nederlanders en influencers hebben tienduizenden nepvolgers. Dat is duidelijk geworden uit onderzoek van techplatform Techtiek. Yvonne Coldewijer blijkt de meeste fake accounts onder haar volgers te hebben: 56 procent van haar meer dan 600.000 volgers bestaat uit neppe profielen.

Waarom kan ik mijn insta niet verwijderen? ›

Als je je account verwijdert, worden je profiel, foto's, video's, reacties, vind-ik-leuks en volgers permanent verwijderd. Als je alleen een tijdje pauze wilt nemen, kun je je account tijdelijk deactiveren. Vanwege veiligheidsredenen kunnen wij je account niet voor je verwijderen.

Wat gebeurd er met een verwijderd Instagram account? ›

Nadat je je Instagram hebt verwijderd, is je account onzichtbaar. Je profiel is dan voor jezelf en anderen niet meer te vinden. Ook al je foto's, video's, likes, reacties en volgers zijn weg.

Kan je Instagram verwijderd worden? ›

Tik op Meer bekijken in Accountcentrum en vervolgens op Persoonlijke gegevens. Tik op Eigendom en beheer van account en vervolgens op Deactiveren of verwijderen. Tik op het account dat je permanent wilt verwijderen. Tik op Account verwijderen en vervolgens op Doorgaan.

Hoe kan je zien of iemand je heeft beperkt op insta? ›

Tik rechtsboven op en vervolgens op Instellingen en privacy. Tik op Privacy. Tik onder Connecties op Beperkte accounts. Bekijk de lijst met accounts die je hebt beperkt.

Kan iemand zien als ik zijn Instagram bekijk? ›

Instagram stuurt meldingen wanneer gebruikers je een follow geven, je een bericht sturen, of je post liken, becommentariëren en/of delen. Maar gebruikers krijgen geen melding wanneer hun profiel door anderen wordt bekeken met een Instagram profielkijker update.

Kun je zien of iemand op Instagram zit? ›

Het eerlijke antwoord is: nee. Het is onmogelijk om je profielbezoeken op Instagram te zien. De app houdt je bezoekersaantallen niet bij. Wel kun je via de likes en reacties zien wie je foto's of filmpjes bekijkt.

Wat gebeurd er als je iemand uitschakelt op Instagram? ›

Als je de berichten van iemand niet wilt zien in je overzicht, zijn of haar verhalen niet bovenaan je overzicht wilt zien of inkomende berichten die diegene je stuurt niet wilt zien, kun je deze persoon op verschillende manieren dempen op Instagram.

Kan je iemand zijn like verwijderen? ›

Klik in het linkermenu op Personen en andere pagina's. Klik om het selectievakje in te schakelen naast de persoon die je wilt verwijderen. Klik op en selecteer Verwijderen uit pagina-vind-ik-leuks. Klik op Bevestigen.

Wat is iemand uitschakelen op Instagram? ›

Dempen van accounts

Ga naar het bewuste account, druk op de volg-knop (in dit geval dus 'Volgend'), klik op 'Uitschakelen' en kies of je stories of berichten wilt dempen, of allebei. Gelukkig krijgt het account in kwestie hier geen melding van, anders levert dat later van die ongemakkelijke gesprekken op.

Hoe kan ik zien wie mij niet volgt op Instagram? ›

Je kunt het vrij simpel zien door naast je profielfoto op het woordje volgers te klikken. de cijfers die daaronder staan laten dan de lijst zien met de namen die erbij horen. Handig als je er niet zoveel hebt, want dan weet je wel uit je hoofd of jij ze ook volgt of niet.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 28/10/2023

Views: 5379

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.