Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (2023)

Tuinieren

Kamerplanten

Verzorging van kamerplanten

Spiderettes rooten in water, aarde en natuurlijke voortplanting

Door

Het Engels

Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (1)

Het Engels

Les Engles bereikte Master Gardener via de Camden County Extension van het Rutgers Master Gardeners Program. Hij is een arboretumconservator met meer dan 30 jaar ervaring. Hij omschrijft zichzelf als een "boomknuffelende vuilaanbidder" die lid is van meerdere tuinverenigingen en stichtingen.

Meer informatie over The Spruce'sRedactionele proces

Bijgewerkt op 19-12-22

Beoordeeld door

Julie Thompson-Adolf

Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (2)

Julie Thompson-Adolf is een Master Gardener en auteur met meer dan 30 jaar ervaring in het hele jaar door biologisch tuinieren; het starten van zaden, het kweken van erfstukken en duurzame landbouw.

Meer informatie over The Spruce'sBeoordelingsbord

(Video) How To Propagate Spider Plants The Correct Way! | Best 3 Ways To Propagate Spider Plantlets!

Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (3)

Projectoverzicht

 • Werktijd:20 - 30 minuten
 • Totale tijd:20 - 30 minuten
 • Vaardigheidsniveau:Kindvriendelijk
 • Geschatte kosten:$ 10

De verspreiding van despinnen plant(Chlorophytum comosum) is lonend omdat het gemakkelijk is en praktisch niets kost om te doen door stekken te gebruiken om nieuwe planten te maken. Je kunt talloze planten voor jezelf of cadeaus maken. Spinplanten worden gekoesterd vanwege hun mooie groene of bonte bladeren,potentieel vermogen om de lucht te zuiverenen onderhoudsgemak. Ze hebben alleen goed doorlatende grond, indirect licht en matig water nodig om te gedijen en "lopers" en babyplantjes genaamd spiderettes te produceren. Het leren vermeerderen van spinplanten kost slechts een paar benodigdheden en het is eenvoudig.

Als je moederplant babyplantjes heeft, kun je ze losmaken van de stolon (de lange stengel waar de baby uit groeit) en de baby's rooten. Snijd de baby's af, knip zo dicht mogelijk bij de spinplantjes en verwijder de onaantrekkelijke, vergeelde uitloper. Verspreid ze vervolgens in water of plant ze direct in de grond met het afgesneden uiteinde naar beneden. Als ze in water worden vermeerderd, zullen zich binnen zeven tot tien dagen wortels vormen. Het gebruik van de grondmethode kan iets langer duren, maar de wortels zullen sterker zijn.

Als uw spinplant geen spinbaby's produceert, heeft de oorspronkelijke plant mogelijk meer tijd nodig om te rijpen, is de pot te groot, waardoor de plant zich concentreert op wortelproductie en niet op voortplanting, of krijgt de plant te veel licht. Als uw plant veel spiderettes produceert, moet u deze wegsnoeien. Een getrimde plant heeft meer kracht en concurreert niet met plantenbaby's om kunstmest of water.

Hier zijn drie methoden van voortplanting, enkinderen zijn verbaasd over de wetenschap van het leren hoe ze deze planten kunnen kweken.

Tips voor verzorging en vermeerdering van spinplanten

 • De beste tijd om spinplanten te vermeerderen is tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer, maar deze plant is zo'n gemakkelijke groeier dat hij het hele jaar door kan worden vermeerderd.
 • De enige manier om nieuwe spinplanten te maken, is door ze uit zaad te laten groeien, spiderettes te delen of te snijden en ze in water, aarde of via hun stolon te rooten. Je kunt geen spinplanten kweken uit bladstekken.
 • Als ze binnen worden gekweekt, houden deze vaste planten voor warm weer van warme temperaturen en vochtige lucht; ze tolereren geen temperaturen onder de 50 F.
 • Ze hebben regelmatig water nodig en geven de voorkeur aan vochtige maar niet drassige grond - geef minstens één keer per week water, minder tijdens de late herfst- of wintermaanden.
 • Deze plant kan in veel grondsoorten groeien, maar groeit het beste in leemachtige, goed doorlatende grond.
 • Geef tijdens het groeiseizoen (lente tot herfst) één keer per maand kunstmest.
 • Verpot uw plant indien nodig zodra de wortels de container zijn ontgroeid.
 • Spinplanten geven de voorkeur aan lichte schaduw of helder, indirect licht.
(Video) How To Propagate Spider Plants Multiple Methods With Results

Wat je nodig hebt

Uitrusting / Gereedschap

Alle methoden

 • Potlood of dibber
 • Ontsmet scherp mes, bloemenschaar of schaar

Materialen

Watermethode

 • Helder glazen pot (1 voor elke spiderette)
 • Water om de pot te vullen

Alle methoden

 • Grondloze startmix voor zaden
 • 4-inch pot (1 voor elke spiderette)

Instructies

Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (4)

Watermethode voor de voortplanting van spinplanten

Met de watermethode voor het vermeerderen van spinplanten kun je eerst de wortels van de plant ontwikkelen en deze vervolgens met reeds gevestigde wortels in de grond planten. Door deze methode kan de spinplant eenmaal in de pot sneller groeien. Het kost wat meer tijd om de plant van stek tot pot te krijgen, maar het stelt je in staat om de wortels te zien ontwikkelen en kan een prachtig decor vormen. De stappen zijn eenvoudig:

 1. Vul je pot met water

  Verzamel een schone, heldere pot en vul deze met water. Laat het water een uur staan ​​om te ontchloren en op kamertemperatuur te komen. Terwijl dit gebeurt, is dit een perfect moment om je snijgereedschap te pakken, of het nu een scherp mes is, bloemenschaar oftondeuse,en gebruik wat alcohol om het mes schoon te vegen.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (5)

 2. Verzamel je stekken

  Verwijder langs de stolon van de moederplant voorzichtig de spinnetjes van de stolon. Doe dit door recht langs hun basis te snijden. Maak je geen zorgen over het snijden van de uitloper. Als het wordt verwijderd, is dat oké, maar als het wordt bewaard, zullen er uiteindelijk meer spiderettes uit de stolon ontstaan.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (6)

  (Video) HOW TO PROPAGATE SPIDER PLANTS | SPIDER PLANT CARE
 3. Snijden toevoegen aan pot

  Plaats het nieuwe stekje net diep genoeg in het water om de onderkant van de spiderette te bedekken. Laat geen bladeren in het water komen, verplaats de plant indien nodig.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (7)

 4. Plaats in zonlicht

  Zet de container in indirect zonlicht en wacht. Ververs het water als het troebel wordt en wacht tot de wortels zich hebben ontwikkeld. Na enige tijd zul je de wortels beginnen te zien ontstaan. Als je een goede groep wortels hebt, haal je de nieuwe spinplant uit het water.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (8)

 5. Vul je pot met aarde

  Vul een pot met drainagegaten met grondloosstartmix voor zaden. Voeg perliet toe voor een goede afwatering. Gebruik een potlood of een dibber om een ​​diep en breed gat te maken voor alleen de wortels van de nieuwe spinplant.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (9)

 6. Plant je stekken

  Plaats de wortels van de spinplant diep in de grond, met de basis van het plantniveau bovenaan de grond. Bedek de wortels met aarde. Bevochtig het startmengsel maar laat het niet weken.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (10)

 7. Plaats in indirect zonlicht

  Zet de net opgepotte plant op een warme plek in de potindirect zonlicht. Direct zonlicht kan de tere plant doden.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (11)

 8. Controleer stekken

  Als je er zachtjes aan trekt en je plant meegeeft, heeft hij nog geen wortel geschoten; het heeft nog meer tijd nodig. De wortels zullen zich uiteindelijk in de grond nestelen en vertakken. Als je eraan trekt en weerstand ondervindt, schiet je plant wortel.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (12)

Oppotmethode voor de voortplanting van spinplanten

Oppotten is de gemakkelijkste maar meest tijdrovende methode om wortels te vestigen. Gebruik makend vanwortelend hormoonkan het proces versnellen, maar is niet nodig.

Sommige uitlopers kunnen al wortels vormen terwijl ze aan de moederplant hangen. Anderen hebben misschien nog geen wortels ontwikkeld, maar ze zullen waarschijnlijk nog steeds goed wortelen in de tijd. Die zijn het gemakkelijkst vast te stellen. Neem een ​​spiderette rechtstreeks van de moederplant en plaats deze in de nieuwe pot totdat deze wortelt. Op deze manier krijg je een potplant vanaf het begin, maar het rooten duurt langer en je ziet niet wanneer de wortels zich ontwikkelen.

Het voordeel van deze methode is dat de wortels vanaf het begin sterker zijn en zich niet verder hoeven te vestigen. In water gekweekte wortels kunnen wat zwak zijn en moeten aan de grond wennen. De stappen om te vermeerderen volgens de oppotmethode zijn:

 1. Reinig uw gereedschap

  Maak je snijgereedschap schoon, of het nu een heel scherp mes, bloemenschaar of tondeuse is, door het mes af te vegen met alcohol.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (13)

 2. Verzamel je stekken

  Verwijder langs de uitloper van de moederplant voorzichtig de spinnetjes uit de uitloper. Doe dit door recht langs hun basis te snijden.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (14)

  (Video) 🌱🌿☘️ Zo doe je dat: Calathea’s vermeerderen door scheuren 🌱🌿☘️

 3. Vul je pot met aarde

  Vul een pot met grondloze startmix voor zaden. Gebruik je potlood of een dibber om een ​​gat te maken dat diep genoeg is om alleen de onderkant van de nieuwe spinplant te herbergen. Als je uitlopers hebt geoogst met wortels die zich al vormen, maak het gat dan diep genoeg om de wortels op te nemen.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (15)

 4. Plant je stekken

  Plaats de spinplant zo diep als de wortels en bedek deze met aarde. Houd de basis van de plant gelijk met de grondlijn. Als je wortelhormoon wilt gebruiken, dompel dan de onderkant van de spiderette in het hormoon volgens de instructies van het product voordat je gaat planten. Bevochtig het startmengsel maar laat het niet weken.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (16)

 5. Plaats in indirect zonlicht

  Zet je nieuwe potplant op een warme plek met indirect zonlicht.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (17)

 6. Controleer uw stekken

  Geef de wortels even de tijd om zich in de grond te nestelen en uit te zetten. Lichtjes aan de plant trekken; stuit je op weerstand, dan heeft je plant wortel geschoten. Geeft je plant mee, dan is hij nog niet geworteld en heeft hij nog wat tijd nodig.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (18)

Stolon-methode voor de voortplanting van spinplanten

Deze methode lijkt het meest op wat er in de natuur zou gebeuren. De plant zet nieuwe uitlopers uit die bedekt zouden raken met aarde, de spiderette zou wortel schieten en de uitloper zou breken of afgesneden worden, zich ongeslachtelijk voortplantend. Deze methode is ook de gemakkelijkste; er is geen gereedschap voor nodig en kan in dezelfde pot als de moederplant.

Transplantatielater, of het kan vanaf het begin in een andere pot worden gedaan. Het is aan jou. Hier zijn de stappen voor het gebruik van de stolonmethode:

 1. Vul je pot

  Vul een pot met grondloze startmix voor zaden. Gebruik je potlood of stift om een ​​gat te maken dat net zo diep is als de kleine starterwortels.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (19)

 2. Plant je stekken

  Zet de pot naast de moederplant en plaats de spiderette in het nieuw gemaakte gat.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (20)

 3. Zorg voor vocht

  De moederplant voedt de spiderette nog steeds terwijl deze aan het rooten is, dus uw eerste zorg is om de startmix vochtig te houden.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (21)

 4. Scheid uw planten

  Wanneer de spiderette nieuwe groei vertoont, knip je de plant weg van de moederplant en heb je nu twee onafhankelijke spinplanten.

  Hoe een spinplant uit stekken te vermeerderen (22)

4 redenen waarom uw spinplant bruine bladpunten heeft

(Video) Zo stek je een Calathea

FAQs

Hoe lang stekken op water? ›

Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.

Hoe moet je stekken in water? ›

Je snijdt een zijkant of topje van een plant en zet dit op water. Zo kunnen er weer wortels aan het stekje groeien waardoor het uiteindelijk een nieuwe plant wordt. Er zijn veel verschillende planten die je kunt stekken. Een plant als de Clusia is bijvoorbeeld zeer geschikt omdat die van origine uit de mangroves komt.

Kun je alle planten stekken in water? ›

Welke kamerplanten kan je op water stekken? Vrijwel elke kamerplant kan op water gestekt worden. Zeker als jouw stekje nog geen wortels heeft is het aan te raden deze eerst op water te stekken, omdat hij zich dan sneller zal ontwikkelen dan wanneer je een stekje zonder wortels in de grond zet.

Waar knip je stekken af? ›

De onderkant van de stek knip je af tussen twee bladknopen, dus de nieuwe wortels groeien uit de 'normale' stengel. Het voordeel van tussenstekken is dat je meer stekjes kunt nemen uit één langere stengel, maar ze wortelen vaak wat minder snel dan veel andere stekken, dus ze zijn niet geschikt voor alle planten.

Hoe lang duurt het voor een stekje wortels krijgt? ›

Geef je nieuwe plant stekken wel voldoende tijd om aan te slaan. Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stek een teken van nieuwe wortels vertoont. Soms komt het voor dat je nieuwe plant stekken niet aanslaan.

Hoe moet je een stekje maken? ›

Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af. Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje dicht. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.

Wat kan je stekken in water? ›

Makkelijke planten om te stekken

Mijn stekavontuur begon met de Scincapsus (Epipremnum aureum), een prachtige hangplant die gemakkelijk wortels vormt in water. Maar ook Vaderplant (Tradescantia) en Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) zijn makkelijke stekplanten.

Kan je elke plant stekken? ›

Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.

Hoe laat je een stekje groeien? ›

De makkelijkste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te laten wortelen. Je kunt goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. De nieuwe wortels die gaan groeien vullen je glazen vaasjes ook nog eens heel mooi!

Welke voeding voor stekken? ›

Naast voedende potgrond en water, kun je jouw stekje bijvoeden met stekpoeder en stekgrond. Stekpoeder helpt de wortels van jouw kleine plant om beter en sneller te groeien én beschermt hem tegen schimmels en ziektes.

Hoe snel groeit een stekje? ›

Hoe lang het duurt voor een stek wortelt is van verschillende factoren afhankelijk. Zoals de soort plant, de grootte van de stek, de gezondheid van de plant, de temperatuur en de hoeveelheid licht. Zo kan het in de winter een stuk langer duren voor je stek gaat wortelen dan in de zomer.

Welke maand stekken? ›

In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht. Het verschilt per plant wanneer je kunt stekken, maar in het groeiseizoen is de overlevingskans het grootst.

Hoe begin je met stekken? ›

Knip een takje af dat al stevig aanvoelt. Knip net onder een 'knoop', dat is de plek waar een nieuwe stengel of een blad begint: daar zitten de meeste groeihormonen. Haal twee derden van de onderste bladeren weg. Vul een glas of bokaal met water en hang er de stekken in.

Hoe maak je zelf Stekgrond? ›

Gebruik als verhouding 3 delen potgrond, 1 deel zand en 1 deel perliet. Je kunt ook kokosvezels als basis gebruiken. Van nature zit er weinig voeding in kokosvezels, al is het er vaak wel aan toegevoegd. Als dat zo is, dan lees je het op de verpakking.

Hoe lang plant in water laten staan? ›

Als leidraad geef ik aan dat een plantje een half uur in een laag water moet staan en daarna terug kan. Maar dit kan soms verschillen. Bijvoorbeeld als je een heel grote plant hebt, of als de aarde kurkdroog is. Bij al deze methodes is het dus belangrijk dat je checkt of je plant voldoende vocht heeft opgenomen.

Hoe lang plant in water? ›

“Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar je plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”

Hoe vaak water verversen bij stekken? ›

Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.

Videos

1. 🌱☘️🌿 Het stekken van de graslelie 🌱☘️🌿
(PlantenStekjesruil NL)
2. Goede tips voor het verzorgen van tafelplanten en het vermeerderen van eenvoudige planten
(Great Gardening)
3. Houseplant Tour! 🪴
(Victoria Raechel)
4. #32 A Peaceful Plant Tour 🌿 My 30+ Indoor Houseplant Collection 2021
(Xíu House)
5. Top 5 kamerplanten trends 2019!
(Pokon)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 12/10/2023

Views: 5807

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.